Middelheimmuseum Antwerpen

Sinds Lode Craeybeckx in 1950 het initiatief nam voor het Middelheimmuseum is het uitgegroeid tot één van de meest imposante beeldentuinen van Europa. De collectie bestaat op dit moment uit 400 beelden, waarvan er ruim 200 in het park staan. De initiator en socialistische burgemeester van Antwerpen: Lode Craeybeckx is door Vic Gentils op passende wijze vereeuwigd met een romp van ploegscharen en een toga van staal. Het oude Middelheimpark wordt al in de 14e eeuw genoemd. Het heeft inmiddels een oppervlak van 30 ha en buiten het Kasteel zijn er meerdere tentoonstellingspaviljoens, een bloementuin en een boomgaard aangelegd. In 2000 heeft het park een nieuwe buitenlocatie gekregen, ontworpen door de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne. Hier is ruimte voor de nieuwste aankopen, zoals the Bridge without a name van Ai Weiwei (2015). In het park staan de oude en nieuwe 'avant garde' naast elkaar en er is een grote collectie Franse beeldhouwkunst vanaf Rodin te zien. Voor mij is het Zotte Geweld (1912) van Rik Wouters de meest overtuigende representant van de levensvreugd en zorgeloosheid, die Middelheim in ons oproept.

Nel de vrouw van Rik Wouters was zijn favoriete model, hij beeldde haar veelvuldig af in zijn kleurrijke schilderijen, maar zijn voorliefde ging uit naar de beeldhouwkunst.

erwin wurm all about artprojects

Vlak bij het kasteel duikt Misconceivable (2010) van Erwin Wurm het water in. 

tony cragg all about artprojects

Tony Cragg: Envelope - 1996 (238 x 150 cm) - brons

De verstilde dolmen van de Franse kunstenaar Eugène Dodeigne geven het bos een mystieke uitstraling. De Drie Staanden zijn gemaakt van ruwe blauwe hardsteen afkomstig uit Soignies.

dodeigne all about artprojects

Eugène Dodeigne - Drie Staanden - 1978 (190 x 61 x 52 cm)

pablo gargallo all about artprojects

Pablo Gargallo - Profeet - 1933 (236 x 65 x 50 cm) brons

Pablo Gargallo deelde met Picasso een atelier in Parijs rond 1930, hij experimenteerde met diverse materialen, maar maakte ook klassieke sculpturen in marmer en steen.

middelheim all about artprojects

manzu all about artprojects

Giacomo Manzu - de Kardinaal - 1952 (170 x 49 x 51 cm)

Manzu was persoonlijk bevriend met paus Johannes XXIII en combineerde het marxisme en Rooms-katholieke geloof, voor Italië geen ongewone combinatie. Er zijn meer dan vijftig verschillende beelden van Kardinalen door hem gemaakt.

jessica stockholder all about artprojectsJessica Stockholder - Born of Landscape Linoleum - 1999 (250 x 840 x 1270 cm)

Deze installatie bestaat uit beton, nylon, metaal en buxus. Jessica Stockholder heeft in deze 'collage' optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke omgeving van het park: de buxus haag is een onderdeel van het kunstwerk geworden.

kunstwerkplaatsing all about artprojects

een nieuw kunstwerk wordt geplaatst

Het Middelheimmuseum en -park zijn om te bezoeken meer dan de moeite waard. Er zijn maar weinig plaatsen in Europa, die zo'n indrukkende collectie beeldhouwwerken kunnen tentoonstellen. Middelheim is het hele jaar geopend, alleen op maandagen gesloten. Bezoektijden zijn van 10-17, in de zomermaanden is er een verlengde opening (20.00 uur).

Bezoekadres van het Middelheimmuseum is: Middelheimlaan, Antwerpen.

Cornelia Schleime: Ich zeige nicht Alles

Cornelia Schleime (1953, Berlijn) geeft  met de tentoonstelling Ich zeige nicht Alles in Museum Bommel van Dam ruim baan aan al haar fabelwezens. Voor haar is tekenen 'Tragik, Liebe und Leidenschaft', zoals ze in haar autobiografie schrijft, maar is er weinig romantiek te vinden, wel spanning, erotiek en vervreemding. Mooie transformaties, van dier naar mens, sprookjesachtige wenzens. je droomt erbij weg, maar blijft toch alert, want je weet het maar nooit in haar verbeeldingen. 

artesaskia blog20 foto1 all about art projects

Portret

artesaskia blog20 foto3 all about art projects

Equilibriste (2008) collectie Museum Bommel van Dam

Equilibriste is een raadselachtig wezen, half mens/dier en het schemert tussen de coulissen van het Museum. Ook de tekeningen 'Aus die Reihe Camouflage' spreken tot de verbeelding: de nieuwe Metamorphosen van Ovidius?

artesaskia blog20 foto7 all about artprojects

Aus der Reihe Camouflage (2008)

artesaskia blog20 foto2 all about art projects

artesaskia blog20 foto9 all about artprojects

Falscher Hase (2008)

Cornelia Schleime is een kunstenares die in series werkt, haar dier/mens mutanten zijn 'fabelhaftig' mooi, maar wat mij het meest fascineert zijn de portretten. Meestal van vrouwen. Intrigerend. Beheerst. Nooit uitbundig. Afwachtend en een vleugje Oostblok-melancholie?

artesaskia blog20 foto12 all about artprojects

Portret 2008 (privé verzameling Feyen, Den Haag)

artesaskia blog20 foto4 all about art projects

artesaskia blog20 foto10 all about artprojects

 

De tentoonstelling van Cornelia Schleime, Ich zeige nicht Alles, is te zien tot 25 septeber in Museum Bommel van Dam, Venlo en daarna in Berlijn, waar de kunstenaar de Hannah-Hoch-Preis voor haar hele oeuvre in ontvangst zal nemen.

Museum Bommel van Dam is te bezoeken van dinsdag  t/m zondag, Adres is Deken van Oppersingel 6, 5911 AD Venlo

Japan: Modern. Collectie Elise Wessels

 

Vanaf het midden van de 19e eeuw was Japan een inspiratiebrom voor westerse kunstenaars. Vincent van Gogh verzamelde Japansen prenten en schilderde zijn bloeiende pruimenbomen naar een houtsnede van Utagawa Hiroshige (1857). 

 

Ishikawa Toraji, Suzu no ne (1935)

Uit de collectie van Elise Wessels is een selectie van 170 Japanse prenten te zien in het Rijksmuseum van begin 20e eeuw. 

Koizumi Kishio, Shinjuku (Tokyo, 1935)

Een tijd van snelle industrialisatie en modernisering in Japan met grote veranderingen in het landschap en maatschappelijke verhoudingen. Voor kunstenaars betekende het ook nieuwe perspectieven. Het leverde 2 stromingen op in de prentkunst: de Sosaku Hanga en de Sosaka Hanga. 

Ishii Hakutei, Mizugi (1932)

Enerzijds werd in de kunst teruggegrepen naar de traditionele printtechnieken, de houtsnede en de blokdrukkunst. Maar er werd ook geëxperimenteerd en nieuwe thema's toegevoegd, zoals hierboven een zwemster uit de serie 'Moderne Vrouw' van Ishii Hakutei.

Uehara Konen, Dotonbori (1928)

De mooi uitgevoerde catalogus biedt een goede introductie op de twee soorten prentkunst: de Sosaku Hanga en de Shin Hanga, de laatste was een stijl die nauw verwant was met de Japanse klassieke Ukiyo-e prentkunst. De Sosaku experimenteerde meer en verwerkte ook de moderniteit in de afbeeldingen. 

 

De tentoonstelling Japan: Modern is tot 11 september te zien in het Rijksmuseum Amsterdam.

 

KunstFort Asperen - WATER + LAND + KUNST

WATER + LAND + KUNST expositie in KunstFort Asperen. Hierbij een aantal impressies van de opening op zaterdag 7 mei. Het was een zonovergoten dag, maar het fort was koel en de kunstwerken waren hartverwarmend. 

Deelnemende kunstenaars: Auke de Vries, Clifton Mahangoe, Gerbrand Volger, Hans Mulder, Josephine Sloet, Lia Harkes, Lotje van Lieshout, Maria Neefjes, Marijke de Wit, Rob van 't Zelfde, Willeke van Tijn. 

Video- en lichtkunstenaar Clifton Maghangoe toont de video's San Francisco en The Sphere III, alsmede een serie stills uit de video Ibiza

Hans Mulder toont op de binnenloop van het fort zijn omvangrijke serie Zerrissene Erde. Op de achtergrond is het wek Das Brandenburger Tor te zien. 

Tijdens de opening speelde Oleg Sateer zijn improvisaties over de kunstwerken, een ontdekkingsreis in weemoed en verlangen. 

Lia Harkes: Craigslist 151 en 152

De Haas op de Vlucht, een creatie van Willeke van Tijn

Water lichtreflecties - Rob van 't Zelfde

Die Winterreise - Maria Neefjes 

 

Auke de Vries

De expositie WATER + LAND + KUNST is te zien tot en met Pinkstermaandag 16 mei 2016 te zien in het KunstFort Asperen en is georganiseerd door Triple A Projects (www.allaboutartprojects.nl

Het KunstFort Asperen is een onderdeel van de Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1845 en 1847. Het fort is open van woensdag t/m zondag (en Pinkstermaandag) en bevindt zich aan de Langendijk 60, 4151 BR Acquoy.

het spook van het fort

 

aaap-logo

Triple A Projects
Emmastraat 1 E
2595 EG Den Haag

(geen bezoekadres)

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

+31 6 3719 5684 (10.00 - 17.00)

KvK Den Haag: 61526568

kunst op afspraak

Bent u geïnteresseerd in een van de werken van onze kunstenaars? Wij adviseren u graag bij het kopen van een van de werken uit onze collectie. Uiteraard begrijpen wij dat u een werk soms niet alleen op basis van een foto wilt kopen, daarom stellen wij u op afspraak graag in de gelegenheid een werk persoonlijk te bezichtigen. Neem contact op met Triple A Projects en een van de partners zal graag uw vragen beantwoorden en u verder helpen met de aanschaf van een schitterend kunstwerk.   

projecten voor de kunst

Triple A Projects zet zich actief in voor haar kunstenaars om de werken op passende wijze onder de aandacht van kunstliefhebbers te brengen. Wij zullen regelmatig exposities organiseren waarbij een selectie van onze collectie getoond zal worden, deze evenementen worden tijdig aangekondigd. Mocht u vragen hebben over onze projecten, ideeën willen aandragen of kunt u helpen bij onze inspanningen dan horen wij dat natuurlijk graag. Wij zijn telefonisch of per mail bereikbaar voor uw suggesties en kijken uit naar uw reacties.   

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

allaboutartprojects.nl maakt gebruik van cookies voor functionele en analytische doeleinden. Door het plaatsen van cookies kunnen we jou als gebruiker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter aan kunnen laten sluiten op je behoeften. Lees onze privacy verklaring voor meer informatie.
Ok