Expositie

De Zee

November 2016
Zeefort 1881 | Hoek van Holland

Deelnemende kunstenaars
Hans Mulder schilderijen, Lia Harkes video en stills, Gerard Verdijk schilderijen.

Special Project: uitvoering van de performance van Piero Manzoni: il Mare in samenwerking met herman de vries.

Hans Mulder Zuid Cap

Zeefort 1881 Zuid Cap 2016

Een expositie in het voormalige pantserfort aan de Nieuwe Waterweg uit 1881, een enorme kolos, met een donker gangenstelsel, pantserkoepels en vochtige barakken. Ooit gebouwd voor de kustverdediging en de bescherming van de Rotterdamse Haven.

Het was een idee van schilder Hans Mulder en toen we langsgingen om dit te verkennen, bleek de nieuwe eigenaar er wel oren naar te hebben. Het fort was in restauratie en extra publiciteit voor zijn plannen om er evenementen te gaan houden, was van harte welkom. Het Fort was een overweldigende tentoonstellingslocatie, je kon er compleet in verdwalen, maar het gangenstelsel vormde een mooi decor voor de schilderijen van Hans Mulder over de Zee en de Zerrissene Erde. Een heel ander zicht op de zee was er in de video film van Lia Harkes Goodbye my love, die in de mess werd vertoond: een zwemmer gaat naar haar tragische einde toe. In de kamers aan de buitenrand van het Fort waren licht en zonnig en daar toonde we het werk van Gerard Verdijk, verstilde tekeningen, contemplatief, een mooi tegenwicht tegen de donkerte, die in de rest van het Fort heerste.

De exposite De Zee werd geopend door de gemeentesecretaris van Rotterdam. Hij was onderdeel van de performance il Mare van Piero Manzoni. Tijdens een interview en een fotosessie, die we met herman de vries mochten hebben, was door hem aangedragen om als eerbetoon aan zijn vriend Piero Manzoni tijdens de tentoonstelling deze nooit uitgevoerde performance over de zee te doen. We hebben het met heel veel plezier gedaan.

Delen: