Expositie

Nieuwe Combinaties

Oktober 2018
Kasteel Heeze, Heeze

Deelnemende kunstenaars
Sjaak Kooij schilderijen, Maria Neefjes schilderijen en dagboektekeningen, Gerbrand Volger schilderijen.

Sjaak Kooy Masker en zicht op de binnenplaats van Kasteel Heeze.

Het Landschap als Inspiratie

In de Koetshuizen en de Ridderzaal van Kasteel Heeze waren drie uiteenlopende landschappen vertegenwoordigd. In de schilderijen van Sjaak Kooij was de stedelijke jungle van Detroit te zien, Gerbrand Volger nam ons mee naar zijn geliefde Rome met haar kerken en antieke architectuur, en Maria Neefjes exposeerde over de woestijnen van Iran en Marokko en de tekeningen uit haar reisdagboek.

De expositie werd feestelijk geopend door Burgemeester Paul Verhoeven, het was een mooie zonnige dag en over de binnenplaats klonk de vrolijke muziek van Ward Axe en zijn mobiele piano. Het was heerlijk zonnig weer met veel bezoekers uit de omgeving. Gedurende de twee weekends van de expositie was het kasteel gratis toegankelijk en veel mensen maakten daar graag gebruik van om zowel de expositie te bezoeken en het Kasteel.

Verder was er in het openingsweekend de mogelijkheid om te dineren in de Ridderzaal met zicht op de schilderijen van Gerbrand Volger. Baron Sammy van Tuyll van Serooskerken vertelde tijdens het diner over de ontstaansgeschiedenis van Kasteel Heeze en Saskia Groenewegen hield een inleiding over ‘Hoe je als kunstenaar beroemd kan worden’, aan de hand van haar onderzoek naar de schilder Gustave Caillebotte. Hij was niet alleen de mecenas van de  Impressionisten, maar ook schilder en bevriend met Monet en Renoir. De schilderijen van Caillebotte zijn bewaard door zijn familie en hij is pas 100 jaar na zijn dood als schilder beroemd geworden. Het leverde tijdens het diner een levendige discussie op over de impact van de kunsthandel en de macht van museumdirecteuren.

Delen: