Expositie

Klooster Priorij Emmaus

Mei 2017
Buitenplaats Doornburgh | Maarssen

Deelnemende kunstenaars
Marijke de Goey installaties, Joeri van Beek objecten, Lia Harkes video+stills, Loetje van Lieshout schilderijen, Hans Mulder schilderijen, André van Lier glaskunst, Clifton Mahangoe installaties, Maria Neefjes schilderijen, Gerbrand Volger schilderijen, Willeke van Tijn schilderijen en objecten, Wieke Terpstra beelden en tekeningen, Aatje Veldhoen tekeningen/ mixed media, Marijke de Wit schilderijen, Yumiko Yoneda installaties, Elise Zoetmulder ceramiek.

Andre van Lier glaskunst en Hans Mulder schilderijen
Andre van Lier glaskunst en Hans Mulder schilderijen

De Priorij, waar verwondering, fascinatie en bezinning samenkomen

Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht is in de 17e eeuw gesticht door een rijke koopmansfamilie en door landschapsarchitect Zocher is het omringende park ontworpen. Doornburgh is in 2017 aangekocht door de Meyer Bergman Groep en inmiddels omgevormd tot een centrum voor kunst en wetenschap. Voordat de renovatie van de gebouwen van start ging, was Triple A Projects in de gelegenheid om er een expositie te organiseren. We hadden de beschikking over het Klooster van de buitenplaats, dat in 1966 in opdracht van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf ontworpen is door architect Jan de Jong: Priorij Emmaus.

Het was een bijzondere ervaring om waar ooit de mis opgedragen werd, de schilderijen van Gerbrand Volger en Willeke van Tijn op te hangen. Hetzelfde gold voor de Kapittelzaal en de Refter, die een metamorfose ondergingen met het kleurrijke werk van Maria Neefjes en Marijke de Wit aan de wand. In het hart van Priorij lagen de kloostercellen en waar ooit geslapen en gebeden werd, waren de kunstwerken van Lotje, Clifton, Lia, Marijke en Elise tentoongesteld.

We willen de sereniteit in het gebouw niet teniet doen en denken dat we daarin het beste geslaagd in de gangen van de Priorij en kozen daarvoor de installaties van Yumiko Yoneda, de glazen objecten van André van Lier samen met het sobere werk van Hans Mulder.

De belangstelling tijdens de opening door Hedy d’Ancona was overweldigend, opeens zat de kerk vol met zo’n driehonderd kunstliefhebbers.

In Beeld

Marijke de Goey, Joeri van Beek, Lia Harkes, Lotje van Lieshout, Clifton Mahangoe, Hans Mulder, André van Lier, Maria Neefjes, Wieke Terpstra, Gerbrand Volger, Willeke van Tijn, Aatje Veldhoen, Marijke de Wit, Yumiko Yoneda, Elise Zoetmulder.

Delen: