Expositie

Oeuvre tentoonstelling Van Tijn en Volger

Oktober 2021
De Projectfabriek HEM | Zaandam

Deelnemende kunstenaars
Gerbrand Volger schilderijen, tekeningen, beelden
Willeke van Tijn schilderijen, mixed media/objecten

Hoogovenwals - Willeke van Tijn

Willeke van Tijn Hoogovenwals

Haags meisje en Zaanse communistenzoon

Gerbrand Volger en Willeke van Tijn, een samenwerking van veertig jaar en allebei 80 geworden. Het was een perfecte aanleiding voor een overzichtstentoonstelling op een wel heel bijzondere locatie: de Projectfabriek op het Hembrugterrein in Zaandam. In veel opzichten was het een spannende keuze, want er golden destijds nog corona beperkingen bij exposities èn het was een uitdaging om vier grote hallen in te richten met schilderijen, tekeningen en beelden. Maar het is gelukt.

Op deze oeuvre tentoonstelling was in vogelvlucht te zien welke plaatsen de inspiratiebron waren in de afgelopen 40 jaar, waar Gerbrand en Willeke woonden, werkten en exposeerden. Het was een reis over meerdere continenten: van Den Haag, Haarlem, Amsterdam, IJmuiden, Antwerpen, Vechmaal, Moskou, Havanna, Nizhny Nvgorod en retour naar Amsterdam.

De tentoonstelling op het HEM werd geopend met een interview door sportjournalist Suzanne van Kleef en wie nog meer over hen te weten wilde komen, kon terecht in de aparte filmzaal waar het Haagse meisje en de Zaanse communisten zoon (maker Ted Dellen) te zien was. En natuurlijk was er muziek: bandoneon speelster Jacqueline Edeling en de Jazz O’Matic formatie van Hans de Bruijn zorgden voor hartverwarmende muziek.

Delen: