Expositie

Retrospectief de schilderfamilie Goeting

December 2017
Raadhuis de Paauw | Wassenaar

Deelnemende kunstenaars
Jan Goeting schilderijen, etsen, Catharina Goeting- Stultiëns schilderijen, aquarellen, collages, Joep Goeting tekeningen, litho’s en beelden.

Schilderij van Jan Goeting・Blauw Gordijn

Jan Goeting Blauw Gordijn

Uit de schaduw van de geschiedenis, in het licht van vandaag

Vlak voordat Raadhuis De Paauw zou worden gesloten voor een drastische renovatie stelde de wethouder van cultuur van de Gemeente Wassenaar Triple A Projects in de gelegenheid om een expositie over de schilderfamilie Goeting te maken. Jan Goeting, Catharina Goeting-Stultiëns en hun zoon Joep behoorden tot de Nieuwe Haagsche School, een kunststroming die wat in de vergetelheid is geraakt. Jan en Catharina floreerden als kunstenaar in de jaren vijftig en daarna. Er moest veel gebouwd en hersteld worden in die naoorlogse tijd en kunstenaars werden geacht de decoratie voor hun rekening te nemen. Ze werkten gezamenlijk en individueel aan monumentale opdrachten voor wandmozaïeken, gevelstenen, wandtapijten en hun werk is nog steeds te zien in het stadhuis van Vlissingen, in Hengelo, als wandtableau bij het ANWB hoofdkantoor en het Provinciehuis Middelburg.

Jan Goeting was een geliefd portretschilder en heeft veel Haagse prominenten en Prinses Beatrix en Christina vereeuwigd. Joep Goeting trad in de voetsporen van zijn ouders en ontwikkelde een geheel eigen stijl, met een voorliefde voor keramiek. Kort na elkaar zijn ze overleden, Jan in 1984, zoon Joep in 1986 en Catharina in 1987 en ze lieten ze een heel groot oeuvre achter aan schilderijen, etsen, aquarellen, keramiek. Deze collectie wordt beheerd door de erfgenamen en een kleine selectie is voor deze expositie in bruikleen gegeven door mw. Petra Evers.

Om wat tegenwicht te geven tegen de hype in de kunstwereld over jong en nieuw kiest Triple A Projects ervoor om jong talent en oudere kunstenaars die hun sporen al verdiend hebben, in een expositie samen te brengen. Het zijn keer op keer verrassende combi’s. We willen ook ‘vergeten’ schilders onder de aandacht brengen, zoals de schilderfamilie Goeting. Het was verheugend om te zien dat in Raadhuis De Paauw de tekeningen, litho’s en etsen van de Goetings grif van de hand gingen.

Delen: