Expositie

Water + Land + Kunst

Mei 2016
Kunstfort Asperen | Acquoy

Deelnemende kunstenaars
Auke de Vries installaties, Rob van ‘t Zelfde fotografie, Maria Neefjes schilderijen, Josephine Sloet schilderijen, Gerbrand Volger schilderijen, Willeke van Tijn schilderijen + objecten, Hans Mulder schilderijen, Clifton Mahangoe installaties, Lotje van Lieshout schilderijen, Marijke de Wit schilderijen.

Lotje van Lieshout Siberische Voltige
Lotje van Lieshout Siberische Voltige

Een kunstfort in de Hollandse Waterlinie

Fort Asperen, prachtig gelegen aan de Linge, en onderdeel van de Hollandse Waterlinie en dat hebben we geweten: wat was het er vochtig en ook de groene aanslag op de muren was een punt van zorg voor de schilderijen. Ze hebben het goed doorstaan op een paar kromgetrokken lijsten na. De ambiance vergoedde veel, die was schitterend en er was genoeg ruimte om alle tien kunstenaars ruim aan bod te laten komen. In de twee weekends van de expositie was er veel belangstelling, want het Fort ligt langs een fietsroute door de Betuwe en alle appelbomen waren in bloei.

De gewelven vormden een fraai decor voor de schilderijen van Willeke van Tijn, Gerbrand Volger, Lia Harkes en Lotje van Lieshout, Hans Mulder. Gelukkig konden we de meer kwetsbare tekeningen en litho’s van Maria Neefjes en Josephine Sloet tentoonstellen in een van de bijgebouwen, waar ook het restaurant was gevestigd. Bij de opening speelde musicus Oleg Sater improvisaties op de kunstwerken en nam hij ons mee op een rondtocht door het Kunstfort.

Naast de kleine metalen sculpturen van de hand van Auke de Vries, was er veel interesse voor de 3D installaties van lichtkunstenaar Clifon Mahangoe, die in zijn Spheres de reflecties van het licht op aarde probeert te vangen. Het was een interessant samenspel met wat fotograaf Rob van ’t Zelfde, in zijn Water erupties te weeg brengt, een sensatie van verstilde momenten in beweging.

Delen: